Verdeling van dagen bij co-ouderschap. Waar hou je rekening mee?

Kalender(Dit is een vervolg op de blog ‘Bij elkaar blijven voor het kind… toch?‘)

Toen waren we dus co-ouders. Daar hoefden we niet lang over te praten. De grootste vraag voor ons was hoe we de verdeling in dagen zouden doen. Want daar kun je verschillende keuzes in maken afhankelijk van de leeftijd en behoeftes van je kind en de (werk)situatie van de ouders.

 

Structuur

Als ouders uit elkaar gaan dan is dat voor een kind al vrij heftig, daarom wilden wij onze zoon zo veel mogelijk structuur bieden. Waarschijnlijk is dit voor elk kind, ongeacht de leeftijd, belangrijk. En laat ik natuurlijk de ouders hierbij niet vergeten, want ook voor ons bleek structuur erg fijn te zijn in die roerige tijd. Zo voorkom je misverstanden en blijft je hoofd helder, wat ook weer een positieve invloed op je kind heeft.

Dus niet te veel wisselen van de ene ouder naar de andere toe. Sommige ouders kiezen voor vaste dagen in de week, bijvoorbeeld maandag tot en met woensdag mama en donderdag en vrijdag papa, en de weekenden om en om. Anderen doen om de week wisselen: de oneven weken bij papa en de even bij mama, of andersom.

 

Tussenoplossing

Wij kozen voor de weekvariant maar vonden een hele week erg lang om je kind niet te zien en ook onze zoon gaf aan dat hij ons niet lang wilde missen, daarom hebben we een tussenoplossing bedacht: we hebben altijd één vaste dag in de week dat onze zoon bij ons is, en daarnaast dus om de week.

In ons geval is onze zoon elke dinsdag bij mij en elke woensdag bij zijn moeder. Zo zie ik hem maximaal vier dagen achter elkaar niet. Dat is nog te doen. Ik heb maandenlang met een rugzak de wereld rondgetrokken zonder dat ik iets of iemand mistte. Maar als je een kind krijgt verandert dat opeens, dan word je een beetje soft 🙂

 

Leeftijd

Op de website van papa-mama-kalender.nl heb ik nog wat leeftijdsspecifieke overwegingen gelezen. Hieronder een korte samenvatting.

 

0-2 jaar

Het geheugen van jonge kinderen is nog niet goed ontwikkeld waardoor zij gezichten niet lang kunnen onthouden. In dat geval is het dus misschien juist wel verstandig dat er vaker wisselingen zijn zodat het kind beide ouders vaak ziet. De overgang naar de andere ouder zal dan makkelijker verlopen. Het wordt lastiger als je kind nog borstvoeding krijgt.

 

2-6 jaar

Kinderen ontwikkelen pas rond hun derde jaar besef van tijd. Voor die tijd is het dus handig om niet te lange tijd tussen de ouderwisselingen te hebben. Ze kunnen nog niet bevatten hoe lang het duurt voordat ze weer naar de andere ouder gaan waardoor ze van slag kunnen raken.

 

6-12 jaar

Kinderen vanaf 6 jaar zijn goed in staat om aan te geven wat ze zelf prettig vinden. Niet dat de beslissing dan bij hun ligt want als ouders beslis je natuurlijk zelf, maar het kan wel fijn zijn om je kind erin te betrekken. Ook fijn is om op een kalender (in beide huizen!) de dagen aan te geven wanneer het kind bij papa en wanneer bij mama is. Zo kunnen ze dat altijd zelf nakijken.

 

12-16 jaar

De pubertijd is voor kind en ouders een bijzondere tijd. Hoewel de kinderen dan vooral met zichzelf bezig zijn, vinden ze het wel prettig als ze betrokken worden in het maken van het rooster. Vanaf ongeveer 16 jaar zullen kinderen zelf beslissen waar ze willen zijn, als ouder kan je helpen hierin structuur te brengen.

 

Wennen

Welk schema (en structuur) je ook kiest en welke leeftijd je kind ook heeft, het zal voor iedereen in het begin wennen zijn. Maar geef het even tijd, uiteindelijk weet je niet beter. En geen enkel schema is in beton gegoten: als het niet werkt dan ga je met elkaar om de tafel zitten en probeer je gewoon iets anders uit.

 

Voor welk schema hebben jullie gekozen en liepen jullie ergens tegen aan?   (Reageer hieronder)

4 gedachten over “Verdeling van dagen bij co-ouderschap. Waar hou je rekening mee?”

  1. Beste ik zit momenteel in een scheiding ik wil van zo avond tot woe ochtend mijn zoon en dan de moeder van wie middag tot vrijdag avond en om het weekend om ste beurt.
    Nou gaan we dit voor leggen aan de rechter maar mijn advocaat zegt dat ik rekening moet houden dat het om de week de kans groot word dat de rechter daarvoor kiest wat jan ik dien.

  2. Thuis bij allebei

    Hi David, lastig om te zeggen 🙁 Valt er met de moeder van je zoon te praten? Kunnen jullie er samen uitkomen? Dat heeft natuurlijk de voorkeur. En kan jij de zorg van je zoon combineren met je baan? Ik denk dat de rechter daar ook naar kijkt. Uiteindelijk moeten jullie kijken wat het beste voor jullie zoon is. Afhankelijk van zijn leeftijd kan je misschien ook een kindbehartiger in de arm nemen.

    Ik heb zelf echter geen ervaring met rechters dus helaas kan ik je vraag niet echt goed beantwoorden. Ik wens je veel sterkte toe en hoop dat alles naar ieders tevredenheid wordt opgelost.

  3. Mijn ex (vrouw) en ik (man) hebben ook co-ouderschap afgesproken alleen omdat mijn ex als kok in de horeca werkt, hebben we destijds afgesproken dat we maandelijks een schema maken aan de hand van haar werkschema. Nu vind ik dat dat niet werkt, het is veel te onregelmatig en daarbij heb ik zelf geen weekend vrij waardoor ik erg beperkt wordt in het weer opbouwen van mn eigen leven. Ja er is inmiddels een nieuwe vrouw in mijn leven maar die wil ik nog niet voorstellen aan mijn zoon. Ik wil eerst haar beter leren kennen maar tot nu toe zie ik haar maar 1x per 4 a 6 weken een avond.
    Ik heb aan mijn ex ook al aangegeven dat ik een regelmatig schema wil maar zij zegt dat dat niet kan.
    Heeft er iemand ervaring met een dergelijke situatie? Heb je als co-ouder uberhaupt ook recht op een vrij weekend?

    1. Thuis bij allebei

      Hi Martijn, helaas kan ik je daar geen goed antwoord op geven, heb daar zelf geen ervaring mee. Merk je aan je zoon dat hij het lastig vindt die onregelmatigheid? In co-ouderschap zou alles bespreekbaar moeten zijn, natuurlijk heb jij ook recht om af en toe een weekend voor jezelf te hebben. Aan de andere kant is dat voor je ex met haar werk moeilijk om daar invulling aan te geven. Zou een oplossing kunnen zijn dat je zoon een weekend bij een van de opa’s & oma’s blijft slapen zodat ook jij tijd voor jezelf krijgt?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven