2016: Internationale Jaar van het Co-ouderschap

Valentine's Day Love Theme: Child Showing Picture of Hearts on Palms of his HandsEen aantal vertegenwoordigers van de Verenigde Naties hebben aan de Algemene Vergadering van de VN gevraagd om het jaar 2016 uit te roepen tot het Internationale Jaar van het Co-ouderschap.

1994 was het Internationale Jaar van de Familie. Nu hebben deze vertegenwoordigers bedacht dat het weer eens tijd wordt om ‘het gezin’ weer internationaal in de spotlight te zetten. In hun woorden: “het gezin is de basiseenheid van de samenleving en verdient dus bijzondere aandacht”.

Ze signaleren de laatste decennia een verandering van gezinspatronen, gekenmerkt door meer gescheiden families, en willen het risico verkleinen dat de betrokkenheid van één van de ouders verdwijnt.

Wat zij wensen:

 • Een internationaal jaar om de publieke opinie en alle gekozen vertegenwoordigers van alle naties bewust te maken van het belang van de rol van de twee ouders – of ze samen zijn, uit elkaar of gescheiden – voor hun kind(eren).
 • Een jaar om trefpunten te creëren om oplossingen te bedenken voor het bevorderen en verbeteren van de betrokkenheid van elke ouder tot zijn of haar kind; een jaar om zich te concentreren op actie en resultaten, door het uitwisselen van goede praktijken.
 • Een jaar om, in het belang van het kind, grotere gelijkheid te overwegen (met name bij het verdelen van de ouderschapstijd) tussen de twee ouders in het geval van scheiding.
 • Een jaar om de belangrijke rol van elke ouder te erkennen en het engagement te vieren van elke ouder ten opzichte van zijn of haar kind(eren);
 • Een jaar om niet te vergeten dat elk kind twee unieke ouders heeft – een vader en een moeder – die dezelfde rechten en dezelfde verantwoordelijkheden hebben met de bedoeling hem of haar de best mogelijke levensomstandigheden te bieden, affectie te geven, te helpen en te beschermen, een opvoeding te geven, de ontwikkeling van zijn of haar persoonlijkheid te bevorderen, waarden door te geven.

 

Een prachtig initiatief in mijn ogen. En al meer dan 5000 mensen vinden dat ook want zij hebben de petitie ondertekend.

Als jij het belang van het kind hoog hebt staan dan wil ik je vragen om de petitie ook te tekenen. Dat kun je hier doen.

Namens alle kinderen hartelijk bedankt!

4 gedachten over “2016: Internationale Jaar van het Co-ouderschap”

 1. Wow! We worden beroemd als co-ouders! En het is zo oud als de weg naar Rome…
  Wat een mooi initiatief en ja ik teken zeker. Dankjewel voor het onder de aandacht brengen.
  En ook ik zal het verder verspreiden. Happy co-oudering!
  Groet Kim

 2. Het zal een keer tijd worden dat hier aandacht voor wordt gevraagd. Kinderen worden te vaak van hun vader weggehouden of mag een summier contact hebben met vader, maar dan wel door moeder bepaald. Hier moet verandering in komen. Het zou al mooi zijn als bij erkenning door vader meteen gedeeld gezag werd toegewezen. Moeder moet toestemming geven voor erkenning en later nog een keer voor het gezag. Belachelijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven