Net gescheiden en heerlijk met je kind op vakantie naar het buitenland. Daar ben je wel aan toe!
Maar voordat je die lastminute vlucht boekt en je koffers inpakt, lees eerst even verder.
Maar voordat je die lastminute vlucht boekt en je koffers inpakt, lees eerst even verder.
Toestemming andere ouder
Als co-ouder zijnde heb je uiteraard al met je ex je vakantieplannen doorgesproken en heb je zijn of haar instemming om jullie kind mee over de grens te nemen. Je kind mag namelijk niet naar het buitenland zonder toestemming van de andere ouder. Ik ga er hierbij even vanuit dat jullie beiden het ouderlijk gezag hebben.
Maar dat is niet het enige wat je geregeld moet hebben. Sinds juni 2012 moet je kind een eigen reisdocument hebben, bijschrijvingen in paspoorten zijn niet meer geldig. Dus even een pasfotootje laten maken en naar de (deel)gemeente.
Andere achternaam
Als je niet dezelfde achternaam als je kind hebt dan kan dat problemen geven bij de grenscontroles op luchthavens als je naar een niet-Schengenland op vakantie gaat (bij Schengenlanden is er geen persoonscontrole meer). Zeker als het kind met maar één ouder reist kan je vragen van de marechaussee verwachten. Ze moeten namelijk controleren of de begeleider van het kind het ouderlijk gezag heeft. Dit heeft natuurlijk te maken met het tegengaan van kindontvoeringen.
De marechaussee adviseert ouders om de volgende documenten mee te nemen voor een vlottere grenspassage:
- verklaring toestemming voor vakantie van de andere ouder (PDF, 36 KB). Dit kan ook in het Engels (PDF, 40 KB);
- recent uittreksel gezagsregister;
- recent gewaarmerkt afschrift basisregistratie personen (BRP) van het kind;
- kopie van paspoort van toestemminggevende ouder;
- eventueel uitspraak over gezag en omgang;
- eventueel het ouderschapsplan;
- eventueel geboorteakte;
- eventueel kopie van retourticket van het kind.
Overigens is er geen verplichting om al deze documenten mee te nemen, het is slechts een advies. Wil je in het buitenland niet tegen problemen aanlopen, informeer dan ook even bij de ambassade of consulaat van dat land welke aanvullende eisen er gelden.
De andere ouder missen
Als al het papierwerk is geregeld dan kan je met een gerust hart naar je vakantie toeleven. Denk eraan dat zowel de achterblijvende ouder als het kind elkaar tijdens een vakantie kunnen gaan missen. Maak afspraken met elkaar of je tussentijds contact met elkaar kan hebben via bijvoorbeeld Skype of dat je af en toe even je kind laat bellen met de achterblijvende ouder. Dat zou je zelf natuurlijk ook leuk vinden als het jouw beurt is om thuis te blijven.
Andere partner
Wees in het begin voorzichtig om je nieuwe partner mee te nemen op vakantie met je kind. Zeker wanneer daar ook kinderen bij horen. Een goed informatief blogje dat hierover gaat, kan je hier lezen.
Bestemming
Tenslotte, wees niet jaloers als je kind met de andere ouder naar een exotische locatie gaat en jij vanwege je financiële positie niet verder komt dan een recreatiepark in eigen land. Een kind is niet bezig met de locatie, voor hem/haar telt alleen of hij tijdens de vakantie leuke dingen kan doen. En natuurlijk dat hij samen is met jou!
Goeie reis en heel veel plezier samen!