“Ga scheiden als je nog leuk met elkaar omgaat”

Scheiden was veel in het nieuws de afgelopen tijd. Vrijdag 11 september was het de Dag van de Scheiding, een jaarlijkse dag waarin meer aandacht wordt gevraagd voor het belang van deskundige begeleiding bij scheidingen.

Ook het CBS kwam die dag met nieuwe cijfers over scheidingen. De laatste jaren blijkt het aantal echtscheidingen in Nederland rond de 33.000 te schommelen. Dit jaar zien we echter een stijging: 35.000 koppels gingen uit elkaar.

Een week eerder kwam Tns NIPO met het nieuws dat het aantal vechtscheidingen ook gestegen was. In twee jaar tijd is dat aantal namelijk verdubbeld van 1 op de 10 scheidingen in 2013 naar 1 op de 5 afgelopen jaar. Minister-president Rutte had daar vervolgens ook iets over te zeggen.

 Ook positieve kant aan toename scheidingen

En helaas zijn hier vaak ook kinderen bij betrokken: jaarlijks zo’n 70.000. Dat is 1,7% van alle kinderen. Alsof het allemaal op elkaar afgestemd was, verscheen die vrijdag ook een interview van Marloes van Ameron met scheidingsonderzoeker Ed Spruyt van de Universiteit Utrecht op Kennislink.

In dat interview zegt Spruyt dat je die toename van het aantal scheidingen (niet de vechtscheidingen!) ook positief kunt bekijken. De kans wordt namelijk groter dat kinderen van gescheiden ouders ook vriendjes hebben die hetzelfde is overkomen waardoor ze zich beter begrepen kunnen voelen. Een geluk bij een ongeluk zeg maar.

Wat zegt de scheidingsonderzoeker nog meer?

Scheiden is niet altijd slecht voor de kinderen: als er bijvoorbeeld een gespannen of nare sfeer thuis is, kunnen kinderen de scheiding als een opluchting ervaren. Niettemin vergt een scheiding wel veel van kinderen. Zowel emotioneel (verdriet, onzekerheid, woede, gedragsproblemen, depressie) als praktisch (verhuizen).

Het is dan goed als ouders nog door één deur kunnen en samen bijvoorbeeld verjaardagen blijven vieren. Want dat creëert een hele andere situatie voor kinderen dan een vechtscheiding waarbij kinderen het gevoel kunnen krijgen voor één ouder te moeten kiezen, aldus Spruyt.

Wacht niet te lang met scheiden

”Ironisch genoeg zou je eigenlijk het beste kunnen scheiden op het moment dat je elkaar respecteert en nog leuk met elkaar kunt omgaan”, zegt Spruyt. Maar mensen denken dan vaak ‘de situatie is nu nog niet erg genoeg’ en wachten tot het eigenlijk te laat is. “Je kunt wat dat betreft ook te laat scheiden.” Een goed punt om even bij stil te staan!

Spruyt geeft aan dat je een scheiding moet vergelijken met een rouwproces waarbij je verschillende emotionele fases doorloopt. Uiteindelijk komt het wel goed met de meerderheid van die kinderen. Na twee jaar is er weinig verschil met kinderen uit intacte gezinnen. Gelukkig maar. Maar dat gaat niet vanzelf. Het is daarom aan te raden kinderen te begeleiden hierin. Praten helpt in de verwerking (projecten als KIES, !JES en Zandkastelen zijn goede initiatieven) maar ook luisteren naar de wil van het kind. Want vaak wordt er niks aan hen gevraagd. Scheiden is niet alleen iets tussen de ouders, betrek je kind(eren) erin!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven