Hoe vertel je aan je kinderen dat jullie gaan scheiden?

Hoe vertel je aan je kinderen dat jullie gaan scheiden?

Een makkelijke boodschap is het niet, je kroost vertellen dat papa en mama uit elkaar gaan. Tegen de tijd dat ouders beslissen om hun kinderen het nieuws te brengen, hebben ze meestal al door dat iets niet in de haak is.

Ook al ruziën jullie niet in het bijzijn van de kinderen, toch voelen zij de spanningen die tussen jullie hangen goed aan. Dus als jullie als ouders de beslissing uiteindelijk genomen hebben om te gaan scheiden, vertel het dan aan de koters. Wacht niet te lang daarmee, ook kinderen hebben tijd nodig om het nieuws te verwerken en om het een plekje te geven.

 

Samen vertellen

Maar hoe breng je het nieuws dan? Zorg ervoor dat jullie samen de boodschap vertellen. Wees open een eerlijk maar ga niet te veel op de details in. De kids hoeven niet te weten wie wat heeft gedaan. Ga niet de andere ouder zwart lopen maken, dat is voor de kinderen ook niet leuk om te horen.

Heel belangrijk is om direct aan te geven dat het niet hun schuld is en dat de kinderen niet hoeven te kiezen tussen papa of mama. Jullie gaan weliswaar als partners uit elkaar maar blijven voor altijd gezamenlijk ouders.

 

Verdriet en boosheid

Kinderen kunnen verschillend reageren op het nieuws. Sommigen zullen veel vragen gaan stellen, ga daar zo goed mogelijk op in. Anderen kruipen in hun schulpje, bied hen die ruimte en laat ze weten dat ze altijd bij jullie terecht kunnen. Sommigen worden heel verdrietig en gaan huilen, anderen uiten zichzelf juist in boos en agressief gedrag. Ook schoolprestaties kunnen achteruit gaan, blijf daar op letten.

Laat ruimte voor al deze emoties. Word zelf niet boos op hen maar begeleid de kinderen daarin. Wees ook niet bang om zelf emoties te tonen naar de kids toe maar ga niet bij ze uithuilen. Laat de kinderen kind zijn!

Nog een laatste tip: vertel het nieuws niet tussen neus en lippen door of vlak voordat Sesamstraat begint. Neem er de tijd voor en geef je oogappeltjes ruimte om vragen te stellen. Kijk ook hoe ze op de boodschap reageren en ondersteun hen daarin.

 

Prentenboek als hulpmiddel

Toen ik uit elkaar ging met mijn partner was onze zoon nog maar 2 jaar. Op die leeftijd snappen kinderen nog niet wat het betekent als papa en mama gaan scheiden. Voor jonge kinderen kan het handig zijn om een prentenboek te gebruiken om het te vertellen. Met plaatjes kan je de boodschap beter overbrengen. Er zijn een aantal boeken verkrijgbaar die het thema scheiding behandelen maar die gaan helaas niet specifiek over co-ouderschap.

Om af te sluiten nog even voor de duidelijkheid een waarschuwing: ik ben slechts ervaringsdeskundige, ik heb hiervoor niet gestudeerd dus kom je er niet uit, zoek dan tijdig hulp van een professioneel hulpverlener.

 

Heel veel succes!

 

Heeft iemand misschien nog aanvullingen op bovenstaande? Voel je vrij om hieronder een reactie achter te laten 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven